Com prevenir el contagi de polls en nens, adolescents i adults: una tasca difícil.
A les escoles i llars d’infants els nens juguen, és el normal i habitual, però aquest joc, a causa del contacte entre ells, pot donar lloc a contagis de polls amb molta facilitat. No obstant això, tu pots prendre mesures per prevenir el contagi d’aquests petits i molestos paràsits entre els nens i adults, tant si ets pare, mare o persona encarregada de la seva cura o educació.
Llegeix aquest article perquè aprenguis algunes tècniques de prevenció i les puguis aplicar al teu entorn.
Compartir
Ensenya’ls a practicar bons hàbits.
Per reduir la possibilitat que tu o el teu fill us contagiéis de polls, comenceu per no compartir objectes que toquin el cap. Encara que pot ser temptador el fet de compartir objectes personals (especialment per als nens), el fer-ho pot facilitar la propagació dels polls. Eviteu compartir:
- pintes i raspalls
- pinces per al cabell i accessoris
- barrets i cascs de bicicleta
- bufandes i abrics
- tovalloles
- auriculars i auriculars
Limita el contacte
Que els caps no s’ajuntin!
Quan els nens juguen, de forma natural solen ajuntar els caps (pensa en el que tu mateixa sols fer quan et juntes amb una amiga). Però si l’amic del teu fill té polls al cap, el teu nen pot tornar a casa amb ells!
Ensenya al teu fill a evitar els jocs i activitats que incloguin el contacte de cap amb cap amb els seus companys de classe i altres amics. Els adults – especialment aquells que treballen amb nens – haurien de seguir aquest mateix principi.
Espais compartits.
Separar espais.
Els espais compartits, així com les pertinences compartides, poden ser un brou de cultiu per polls. Taquilles, armaris, calaixos i penjadors poden crear una oportunitat perquè els polls d’una persona les usin de pont per passar d’una persona a una altra.
Demaneu al teu fill o filla que mantingui les seves pertinences -especialment barrets, gorres, abrics, bufandes i altres peces de vestir, fora de les zones comunes. Per motius de seguretat, els adults haurien de prendre precaucions similars.
Els símptomes d’un contagi.
Què he de fer si sé que algú té polls?
No sempre és fàcil saber qui té polls i qui no. Segons els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties, de vegades poden passar fins a sis setmanes fins que les persones contagiades tinguin símptomes com ara picors.
Altres vegades, els pares s’adonaran que el seu fill té polls al cap abans que sigui una infestació important i es transformi en una epidèmia dins de l’aula. Quan tinguis aquesta informació, que moltes vegades els col·legis faciliten a través de notes, moltes vegades de forma tardana, assegura’t que tu i el teu fill eviteu tocar el mobiliari, llits, roba i tovalloles d’algú amb polls i d’evitar sobretot el contacte cap amb cap. Però recorda, MAI has de fomentar l’aïllament social d’un nen o nena que tingui polls.
No oblidis que el teu propi fill també es podria encomanar o que possiblement ja els tingui. La pediculosi és una molèstia sense més transcendència pel que fa a salut que el que pot ser un refredat passatger. De fet, després dels refredats és la segona malaltia pel que fa a contagis es refereix.
El primer que fer.
Les primeres accions
Les escoles poden de vegades solen informar de infestacions de polls a través de comunicats a les famílies perquè els pares prenguin mesures preventives en relació als seus fills i família en general. Si això passa, executa aquestes accions tan aviat com et sigui possible:
Cerca en el cabell del teu fill les petites llémenes blanques, que són els ous dels polls.
Inspecciona la roba del teu fill -especialment barrets, gorres, camises, bufandes i abrigos- que hagin estat usats durant les últimes 48 hores, a la recerca de polls i llémenes.
Altres idees
Què més fer?
Quan l’escola del teu fill informa d’una infestació de polls, també pots:
Marcar els articles per a la llar que són més propensos a una infestació de polls i llémenes, com tovalloles, roba de llit i mantes.
Assegura’t que el teu fill sàpiga la importància de no compartir cap article que toqui el cap o les orelles.
Explica al teu fill el que són els polls i que ha d’evitar tocar els caps d’altres nens fins que l’escola hagi contingut el problema.
Medicaments
No hi ha medicaments que impedeixin al 100% el contagi de polls.
Segons diversos estudis, es necessita més investigació per demostrar l’eficàcia i seguretat dels medicaments que pretenen prevenir el contagi de polls. Actualment no hi ha tractaments que funcionin al 100% i cada vegada hi ha més polls que es mostren immunes a ells.
Precaucions
Pren precaucions
Quan les persones -especialment nens- estan en contacte proper o compartint pertinences, els polls poden passar amb facilitat d’una persona a una altra. Això és cert fins i tot si s’ensenya als nens bones pràctiques com les comentades anteriorment. Però prenent les degudes precaucions, podràs ser capaç d’evitar que el teu fill s’encomani de polls o almenys mantenir-los a ratlla i evitar una infestació important.